Wij krijgen regelmatig de vraag van klanten of zwemvesten verplicht zijn op een boot. Het antwoord hierop ligt een beetje in het midden, aangezien het niet verplicht is om er een te dragen, maar wel om voor iedere opvarende een zwemvest bij te hebben.
Met een zwemvest kun je ervoor zorgen dat als je overboord raakt dat je beter blijft drijven. Echter kan het verdrinking niet voorkomen. Als je een zwemvest aantrekt is het dus handig als je ook goed kunt zwemmen.
Wanneer is een zwemvest verplicht?
Wanneer een zwemvest verplicht is hangt af van een aantal zaken. Zo ligt het er aan of je gaat varen, of dat je een andere wateractiviteit gaat doen. Tijdens surfen, kanovaren, suppen of andere watersporten is een zwemvest namelijk niet verplicht. Echter kan het ooit wel meehelpen om ongelukken te voorkomen, aangezien je er in ieder geval beter door blijft drijven.
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben.
In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
Daarnaast kan het zijn dat je in sommige landen wel verplicht een zwemvest moet dragen op de boot of in bepaalde wateren. Informeer hier dan ook altijd naar bij je reisbureau of de organisatie waar je de reis hebt geboekt.
Zwemvest verplicht op de boot in Nederland
Zoals je nu wellicht al weet is het niet verplicht om een zwemvest te dragen op een boot. Wel dien je zwemvesten verplicht bij te hebben voor iedere opvarenden. Mocht er namelijk toch een noodsituatie ontstaan waarbij iedereen van de boot moet? Dan kun je maar beter een zwemvest aan hebben.
- Als het water koud is kun je sneller kramp krijgen, en zonder zwemvest is het dan lastig om boven water te blijven. Ga dus op zoek naar een geschikt zwemvest voor alle opvarenden of geef aan dat zij zelf een zwemvest mee moeten nemen. Neem hiervoor een kijkje in ons assortiment en vindt het zwemvest dat aansluit op jouw persoonlijke behoeften.
Hoe zit het met kinderen?
Ook voor kinderen geldt er in Nederland geen zwemvest verplichting. Toch raden wij het sterk aan om je kinderen een zwemvest aan te trekken als je ze meeneemt op de boot. Sterker nog, het is verstandig om ze een reddingsvest aan te trekken. Een zwemvest voorkomt namelijk geen verdrinking en je dient er goed voor te kunnen zwemmen.
In dat geval is reddingsvest naar onze mening beter, aangezien je hiermee nauwelijks tot geen kans hebt op verdrinking. De reddingsvesten kunnen we herkennen aan hun grote kraag.
Deze kraag zorgt ervoor dat je op je rug komt te liggen en je hoofd boven water blijft. Hierdoor blijven je luchtwegen vrij en kun je blijven ademen, zelfs wanneer je bewusteloos bent.
Is een reddingsvest verplicht?
Er bestaat in Nederland geen reddingsvest verplichting voor opvarende, maar voor de bestuurder van de boot wel. Op snelle motorboten (boten die harder kunnen varen dan 20 km/u) is het als bestuurder verplicht om een reddingsvest aan te hebben als je staand staat te sturen. Bovendien geldt dit alleen wanneer je buiten staat te sturen.
Sta je binnen of zit je buiten te sturen? Dan geldt er geen verplichting voor een reddingsvest, maar is het toch aan te raden. Verder moet de bestuurder wel altijd verplicht zijn bevestigd aan het dodemanskoord.
Dit is een koord dat de bestuurder om zijn pols doet en voorkomt dat de boot doorvaart wanneer de bestuurder overboord raakt.
Op snelle motorboten geldt ook de verplichting om voor alle opvarenden een reddingsvest tot beschikking te hebben. Het betreft hier reddingsvesten met een minimaal drijfvermogen van 100N (Newton), dus geen zwemvest met een drijfvermogen van 50N.
Verschillende soorten reddingsvesten en zwemvesten
Tegenwoordig zijn er verschillende soorten reddingsvesten en zwemvesten. Het is daarom goed om te weten waar je op moet letten bij het uitzoeken ervan. Bedenk van te voren onder andere waar je het vest voor wilt gaan gebruiken en baseer op basis daarvan je keuze.
De verschillende soorten zwemvesten vallen niet per se van elkaar te onderscheiden, aangezien het voornamelijk gaat om zwemvesten voor volwassenen en kinderen.
Voor volwassenen zijn er zwemvesten met een drijfvermogen van 50N van verschillende materiaal, waaronder neopreen en nylon. Daarentegen heb je voor kinderen ook opblaasbare zwemvesten, maar wij raden toch een zwemvest aan van neopreen of nylon.
Reddingsvesten zijn er wel in verschillende types. Zo heb je de welbekende vaststof reddingsvesten en de automatische reddingsvesten. Een vaststof reddingsvest is een vest met een grote kraag dat bestaat uit schuim. Hierdoor blijf je aan de oppervlakte van het water drijven en wordt je op je rug gekanteld.
Ook bij automatische reddingsvesten wordt je op je rug gekanteld en blijf je aan het wateroppervlak drijven. Echter zit er in plaats van schuim, lucht in het vest.
De lucht komt bovendien pas vrij wanneer het zouttablet in aanraking komt met het water, waarna de slagpin het CO2 patroon opent en het vest zichzelf op zal blazen. Met een automatisch reddingsvest heb je dus meer bewegingsvrijheid op de boot.
Waar moet je rekening mee houden?
Er geldt dus geen zwemvest verplichting, maar toch is het verstandig om er een mee te nemen. Op een snelle motorboot ben je zelfs verplicht om een reddingsvest (met een drijfvermogen van 100N) voor iedere opvarenden bij te hebben. Het is daarom goed om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.
Zorg er altijd voor dat het vest goed aansluit en het juiste drijfvermogen heeft voor jouw gewicht. Reddingsvesten zijn verkrijgbaar in 100N-, 150N- en 275N uitvoeringen. Deze laatste worden voornamelijk gebruikt op de open zee.
Voor kinderen is het natuurlijk ook essentieel om een goed reddingsvest te hebben. Controleer daarom regelmatig het gewicht en of het vest hier nog voor is gemaakt. Om te kijken of de maat nog goed is til je jouw kind voorzichtig op aan het zwemvest. Als de kin niet door de opening van het vest glijdt is die nog goed.
Zwemvest of reddingsvest nodig?
Ben je nog op zoek naar een zwemvest of reddingsvest voor je volgende boottocht? Neem dan een kijkje in ons ruime assortiment op deze pagina. Hier vind je diverse modellen in verschillende maten, kleuren, stijlen en drijfvermogens, waardoor er voor ieder wel wat wils bij zit.
Kom je er zelf niet helemaal uit of weet je niet zo goed waar je op moet letten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice door te bellen, mailen of gebruik te maken van de live chat. Wij helpen jou graag bij het vinden van de juiste watersportartikelen.