Deze zomer wordt een geweldige periode voor sportliefhebbers. Niet alleen mogen we het Nederlands Elftal aanmoedigen tijdens UEFA EURO 2024, we kunnen ook gaan genieten van de Olympische Spelen in Parijs. Van 26 juli tot 11 augustus zullen de atleten in 32 sporten en 306 onderdelen uitkomen.
Tijdens de Olympische Spelen strijden atleten voor bronzen, zilveren en gouden plakken in verschillende sporten. Klimmen, basketbal, boksen, paardrijden en zelfs breakdance worden beoefend. Wie dol is op watersporten zoals roeien, kanoën, duiken en zwemmen zal volop aan zijn trekken komen. Dit zijn de 5 spannendste watersportevenementen op de Olympische Spelen in Parijs.
5 spannendste watersporten in Parijs
Op de 33e editie van de Olympische Spelen in Parijs zullen ongeveer 10.500 atleten uit 206 landen strijden voor de winst. Voor de Olympische Spelen wordt een gloednieuw Aquatics Centre gebouwd waar alle zwemwedstrijden zullen plaatsvinden. Nederland zal onder andere uitkomen op kanovaren, waterpolo, zeilen en roeien. Dit zijn de 5 spannendste watersportevenementen van de Olympische Spelen 2024.
1. Surfen
In 2024 heeft het IOC (Internationaal Olympisch Comité) besloten om vier nieuwe sporten toe te voegen aan de Olympische Spelen. Naast breakdancing, klimmen en skateboarden kunnen atleten ook deelnemen aan surfen. Wedden op surfen zal dit jaar dan ook mogelijk zijn.
Wil je de surfwedstrijden bijwonen dan moet je iets verder reizen dan Parijs. De wedstrijden vinden plaats op het Frans-Polynesische eiland Tahiti op 16.000 kilometer van Parijs. Hier zijn de golven meer geschikt voor een volwaardige Olympische wedstrijd. Het olympisch golfsurfen op Tahiti zal zeker voor mooie plaatjes zorgen.
2. Kanoën
Ook kanoën staat op de Olympische Spelen 2024 op het programma. Atleten zullen onder andere tegen elkaar strijden in kano slalom en kano sprint. De wedstrijden zullen plaatsvinden in het bestaande Water Sports Centre van Parijs. Er is hier plek voor 10.000 tot 14.000 toeschouwers.
Voor Nederland komt Martina Wegman uit in kano slalom. Tijdens de slalom moeten de atleten een vastgesteld parcours volgen langs twintig poortjes. Bij de groen-witte poortjes moet met de stroom mee gevaren worden. Bij de rood-witte poortjes tegen de stroom in. Hierbij mogen de poortjes niet aangeraakt worden.
3. Zeilen
Wil je de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen bijwonen dan moet je afreizen naar Marseille. De wedstrijden starten en eindigen in de jachthaven van deze kustplaats aan de Middellandse Zee. Voor Nederland zullen 10 atleten strijden om de medailles:
- Bjarne Bouwer en Laila van der Meer - Nacra 17
- Floris van de Werken en Bart Lambrie5 - 49er
- Annette Duetz en Odile van Aanholt - 49erF5
- Annelous Lammerts - Formula Kite
In totaal zijn er 10 boottypes waar tijdens de Olympische Spelen in gezeild zal worden. Naast gewone zeilboten zijn windsurfen en kitesurfen ook onderdelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hieraan deelnemen. Niets missen, zorg dan dat je tussen 28 juli en 8 augustus naar Marseille gaat.
4. Roeien
TeamNL gaat met een groot aantal roeiers naar de Olympische Spelen van 2024. In totaal gaat het maar liefst om 33 roeiers die op verschillende onderdelen uitkomen. Holland Acht mannen, skiff mannen, skiff vrouwen, vrouwen vierzonder en mannen dubbelvier zijn slechts een paar van de onderdelen. Het wordt dus gegarandeerd spannend.
5. Waterpolo
Ook de Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De groepsduels vinden plaats tussen 27 juli en 4 augustus. Op 6 augustus vinden de kwartfinales plaats, op 8 augustus de halve finales en op 10 augustus de finale.
De wedstrijden waterpolo vinden plaats in het Centre Aquatique in Saint-Denis waar plek is voor 5000 toeschouwers. De finales vinden plaats in Paris La Défense Arena met plek voor 15.000 toeschouwers.
Een sportieve zomer
Dat het een sportieve zomer wordt is wel duidelijk. Zeker voor liefhebbers van watersporten wordt het een geweldige tijd. Naast de eerder genoemde spannende evenementen kun je je tijdens de Olympische Spelen 2024 ook klaarmaken voor synchroonzwemmen, duiken en zwemmen.